САЩ разкриха руска "бот ферма" за разпостранение на дезинформация

САЩ разкриха  руска бот ферма за разпостранение на дезинформация

САЩ съобщиха, че са предприели действия срещу информационна операция с изкуствен интелект, управлявана от Русия, включваща близо 1000 акаунта, представящи се за американски,  предаде Би Би Си.

Акаунтите на X са били предназначени да разпространяват проруски истории, но са били автоматизирани "ботове" - не са били истински хора.

В съдебни документи, оповестени във вторник, американското министерство на правосъдието заяви, че операцията е била разработена от заместник-редактор в притежаваната от Кремъл RT, бивша Russia Today.

RT управлява телевизионни канали на английски и няколко други езика, но изглежда много по-популярна в социалните медии, отколкото в традиционния ефир.

Министерството на правосъдието иззе два уебсайта, които са били използвани за издаване на имейли, свързани с акаунти на ботове, и нареди на X да предаде информация, свързана с 968 акаунта, които според разследващите са били ботове.

Според съдебните документи изкуственият интелект е бил използван за създаването на акаунтите, които след това са разпространявали проруски сюжетни линии, особено за войната в Украйна.

"Днешните действия представляват първи по рода си пробив в разбиването на спонсорирана от Русия ферма за ботове в социалните медии с помощта на генеративен изкуствен интелект", заяви директорът на ФБР Кристофър Рей.

"Русия възнамеряваше да използва тази бот ферма за разпространение на чуждестранна дезинформация, генерирана от изкуствен интелект, като мащабира работата си с помощта на изкуствен интелект, за да подкопае нашите партньори в Украйна и да повлияе на геополитически разкази, благоприятни за руското правителство", заяви г-н Рей в изявление.

Сега изглежда, че акаунтите са изтрити от X, а скрийншотите, споделени от разследващите от ФБР, показват, че те са имали много малко последователи.

В съдебните документи се описва как така наречената "ферма за ботове" е била идея на заместник-главен редактор на RT, който е търсил нови начини за разпространение на истории. RT America беше закрита, когато няколко големи американски доставчици на кабелна телевизия я отказаха малко след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Друг служител на RT е разработил мрежата, се казва в съдебните документи, а по-късно офицер от руското разузнаване се е присъединил към усилията, които Министерството на правосъдието описва като опит "да се посее раздор в Съединените щати чрез разпространение на дезинформация".

Анна Белкина, заместник-главен редактор на RT, заяви пред Би Би Си по електронната поща: "С удоволствие се грижа за моята ферма (дача) - съставена предимно от домати и ягоди, но за съжаление без помощта на ФСБ", руската служба за сигурност.

По случая не са оповестени никакви наказателни обвинения, но министерството на правосъдието заяви, че разследването му продължава.

Нина Янкович, ръководител на американския проект Sunlight, организация с нестопанска цел, която се опитва да се бори с разпространението на дезинформация, заяви, че не е изненадващо, че операция, свързана с Русия, разчита на изкуствен интелект за създаване на фалшиви акаунти.

"Преди това това беше една от най-трудоемките части от работата им, а сега тя е много по-гладка благодарение на технологиите, които подпомогнаха тази операция", каза тя и отбеляза, че операцията изглежда е била осуетена, преди да набере скорост.

"Изкуственият интелект вече очевидно е част от арсенала за дезинформация", каза Янкович.

Би Би Си се свърза с X и руското външно министерство за коментар.

Неотдавнашно разследване на Би Би Си разкри подробности за отделен опит за подсилване на базирана в Русия мрежа за дезинформация чрез използване на сайтове за фалшиви новини, пълни с истории, пренаписани от изкуствен интелект.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ