Урок за цар Самуил и тормозът над българи от югославските служби влязоха в протокола с РСМ

Урок за цар Самуил и тормозът над българи от югославските служби влязоха в протокола с РСМ

Урок за цар Самуил и тормозът над българи от югославските служби влязоха в протокола с РСМ

Представяне на примерен урок за седмокласници на тема цар Самуил, осъждане и извинение за тормоза над етническите българите от страна на югославската държавна сигурност /УДБА/, включване на българите в конституцията и предприемане на действия от Скопие за пресичане на говора на омразата. Това са част от условията, които съседната държава трябва да изпълни, преди да започне преговорите за членство в ЕС, залегнали в подписания вчера двустранен протокол между България и Рпеублика Северна Македония /РСМ/.

След подписването на протокола в неделя, външният министър Теодора Генчовска каза, че текстът ще бъде огласен в следващите дни, съгласувано с европейските институции. От БСП обаче възразиха, че е възможно в документа да има „доразвити отстъпления от българската позиция“ и поискаха Генчовска в сряда да докладва в Комисията по външна политика в парламента съдържанието на протокола. В резултат на искането, днес МВнР направо публикува целия протокол. От текста става ясно още, че сред изискванията са пвключени редприемане на действия от страна на Скопие срещу недобронамерената пропаганда и и отваряне на архивите на югославските служби за държавна сигурност. Двете страни ще честват съвместно през тази и през следващата година всички исторически събития и личности, за което вече има съгласие в съвместната комисия по историческите и образователните въпроси, предвижда още протоколът.

Документът ще бъде обсъждан днес от постоянните представители на страните от на ЕС, които подготвят тазседмичната първа междуправителствена конференция на ЕС с Република Северна Македония. На нея няма да бъде давано начало на преговорите за еврочленство. Те ще започнат на следваща такава конференция, но при условие, че дотогава посочените искания на София бъдат изпълнени.

Документът наброява поне 10 страници и в него фигурират конкретни мерки и срокове, най-вече изчистване на историческите спорове между София и Скопие. Договорености в историческата комисия има за св. Наум, св. Климент, св. св. Кирил и Методий, цар Самуил, до една година трябва да бъде постигнато съгласие за периода през Средновековието, трябва да има общи чествания на исторически личности и събития.

През 2024 г. трябва да бъдат съгласувани учебните програми отново, след като комисията по историческите въпроси се произнесе, българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, да има реабилитация на жертвите на югорежима и отваряне на архива на тайните служби. 

С пълния текст на документа можете да се запознаете ТУК

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ