Виктория Василева от ИТН напуска Народното събрание

Виктория Василева от ИТН напуска Народното събрание

Виктория Василева от ИТН напуска Народното събрание

Парламентът прекрати предсрочно днес мандата на народния представител и заместник-председател на парламентарната група на „Има такъв народ“ Виктория Василева, след като преди седмица тя депозира оставката си, предава БТА.

„Винаги съм се ръководила от убеждението си, че политиката се прави с ум и със сърце, а не с лакти, зъби и нокти. И ако липсата на ум може да бъде компенсирана по един или друг начин, то липсата на сърце – никога“, каза Василева.

Ще е хубаво, ако веднъж завинаги това, което ни прави успешни хора, не само политици, е да забравим за „Аз“, а да  започнем да говорим с „Ние“, посочи тя. И добави: „Днес не ви казвам „сбогом“, защото казвам „сбогом“ единствено и само на собствените си илюзии“.

Зам.-председателят на парламентарната група на ИТН заяви, че е взела решението за напускане на Народното събрание сама и че то не е изненада за хората, които я познават.

Народни-представители от различни политически партии благодариха за съвместната работа с Василева.

Българската политика има нужда от хора като нея, каза заместник-председателят на парламента от БСП Кристиян Вигенин, като заяви, че думата на Василева не ставала „на две“, и когато е поемала ангажимент, го е изпълнявала.

"Много по-смислена и истинска позиция, г-жо Василева, от според мен неморалната позиция на някой, който напуска своята ПГ с фалшив претекст с неистина", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

“Аз помня работата й от времето, когато някои от вас са били в детската градина. Изказвам удовлетворение. Благодаря за конструктивната работа. Съжалявам, че парламентаризмът губи един добър парламентарист”, отбеляза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

„Губим един колега, с когото може да се говори“, каза Христо Иванов от „Демократична България“. „Скъсването на възможността за разговор върху голямата картина и дългосрочните приоритети“, според него, е причината, която е накарала Василева да напусне парламента.

Това, което прави тя, показва, че в парламентарната група хората са свободни и там няма някаква казарма, в която всеки, който мисли различно, "бива разстрелван“. Той отбеляза, че тя е постъпила достойно да напусне парламента, „за разлика от едни други, които постъпиха не толкова мъжки, колкото постъпи тя“, каза председателят на групата на ИТН в Народното събрание Тошко Йорданов

Временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов и депутатът Борислав Антонов от ПГ „Продължаваме Промяната“ (ПП) също пожелаха успех на Виктория Василева.

Единствено от „Възраждане“ не изказваха добри думи за нея.

Тя е била член и на 45-ото и 46-ото Народно събрание от листата на ИТН, а в 38-ото НС е депутат от ОДС. Василева беше сред основните фигури при основаването на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. В рамките на този парламент и други народни представители напуснаха парламентарната група на ИТН. Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков, Иво Атанасов, Кирил Симеонов и Светлин Стоянов също се оттеглиха от групата, но останаха независими депутати. Елена Гунчева също остана независима, след като напусна групата на "Възраждане". 

По материала работи Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ