Полският външен министър призова Германия да спаси еврозоната

Полският външен министър призова Германия да спаси еврозоната

Полският външен министър призова Германия да спаси еврозоната

Полският външен министър Радослав Сикорски призова Германия да положи повече усилия за реодоляване на дълговата криза в еврозоната и предотвратяване на колапса на еврото.

В необичайно откровена реч той заяви, че един такъв срив би бил „най-голямата заплаха за сигурността и просперитета на Полша“, информира BBC.

В реч в Берлин Сикорски каза: „Няма нищо неизбежно за залеза на Европа. Но сме застанали на ръба на пропаст. Най-страшният момент от работата ми на министър, но и същевременно най-поразителният“.

„Настоявам Германия заради самите вас и заради нас, да й помогне да оцелее и да процъфти. Знаете много добре, че никой друг не може да го направи“, заяви Сикорски. „Може би ще съм първият полски министър в историята, който ще го каже, но ето: страхувам се от германската сила по-малко, отколкото от германското бездействие“, каза още той.

Полша не е сред 17-те страни, приели еврото, но по договор тази стъпка й предстои.

В Брюксел ще се състои среща на финансовите министри в еврозоната, на която те ще дискутират начините, по които може да бъде разширен европейския спасителен фонд, чиято цел е да гарантира стабилността настраните, приели еврото. Този фонд е разглеждан като ключова гаранция за предотвратяването на последвали финансови проблеми в още държави на Стария континент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ