Полша дава кредит от 6 млрд. евро на МВФ

Полша дава кредит от 6 млрд. евро на МВФ

Полша ще предостави на МВФ кредит от 6 млрд. евро, съобщи „Асошиейтед прес” (АП) като се позова на официално изявление на полския финансов министър Яцек Ростовски.

Варшава ще задели средствата от резерва на Националната банка и ще ги предостави на няколко транша. В случай на влошаване на икономическата ситуация в страната, отпускането на кредитните линии ще бъде преустановено, уточнява Ростовски.

АП отбелязва, че Полша е сред страните, получавали по-рано заеми от Международния валутен фонд, към която ръководството на ЕС се обърна за помощ.

През януари тази година МВФ одобри отпускането на заем за страната в размер на 30 млрд. евро за срок от две години като предпазна мярка. Още тогава официалната власт в страната пое ангажимент да се прибегне дo използването им само в краен случай.

ЕС ще помоли за кредитна подкрепа и Великобритания, съобщава от своя страна The Telegraph. Евроадминистрацията има намерение да поиска по аналогична схема около 30,9 млрд. евро назаем за МВФ, въпреки че британският премиер Дейвид Камерън публично заяви, че страната му повече няма да се ангажира със заеми за ЕС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ