Размирен вот за президент очаква Египет

Размирен вот за президент очаква Египет

Размирен вот за президент очаква Египет

Развитието на първите свободни президентски избори в Египет след падането на режима на Хосни Мубарак пред 16 месеца вероятно ще бъде размирно. Това очакват западни наблюдатели след като стана ясно кои двама от 13-те кандидати за държавен глава в страната отиват на втори тур.

Най-много гласове са събрали Мохамед Мурси от партията Свобода и справедливост на „Мюсюлмански братя”, за който са гласували близо 26% от упражнилите правото си на глас египтяни, и Ахмед Шафик, последният премиер на Мубарак. За него са гласували 23%. Двамата представляват сили, които се борят една с друга от десетилетия. Според британските автори в „Гардиън” този сценарий е кошмарен. Първият кандидат на балотажа е подкрепен от ислямистите от „Мюсюлмански братя”, а вторият е смятан за остатък от режима на Мубарак. Очакват се седмици на напрежение и размирици след първия тур. 

Вторият тур на изборите в Египет предстои на 16 и 17 юни. До края на юни ще бъде ясно кой е новият египетски президент след кървавата арабска революция в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ