Активисти се събраха на протест срещу затвора Гуантанамо

Активисти се събраха на протест срещу затвора Гуантанамо

Активисти се събраха на протест срещу затвора Гуантанамо

Активисти за човешките права излязоха на протест пред Белия дом, за да протестират срещу 10-годишнината на центъра за задържане в Гуантанамо, предава „Франс прес“. Американската военноморска база в Куба прие първите си затворници след обявената глобална война срещу тероризма на 11 януари 2002 година.

Няколко часа след встъпването си в длъжност през 2009-а, президентът Барак Обама заяви, че ще закрие затвора в рамките на година. Досега обаче той не успя да преодолее съпротивата на Конгреса.

Протестите включват обединени усилия на няколко групи за защита на правата на човека, включително "Амнести Интернешънъл", Code Pink, „Центъра за конституционни права“ и „Свидетели срещу изтезанията“. Много от протестиращите са били в оранжеви гащеризони, затворнически дрехи и с черни качулки, скандирайки: "Не на Гуантанамо. Не на изтезанията. Не на извиненията!"

Този затвор е място, където законът разрешава продължаващото задържане на заподозрени терористи, заловени почти навсякъде по света, дори ако те не са били съдени и осъдени за престъпления в гражданските съдилища. Той е приел близо 700 обвинени ислямски войници, когато войната срещу тероризма взе своя връх в средата на 2003 г. Сега държи 171 от тях.

Администрацията на Буш отпусна повече от 500 от затворниците, но Обама не е склонен да направи това, позовавайки се на липса на доказателства. Говорителят на Белия дом Джей Карни потвърди тази седмица, че президентът въпроки това все още иска да закрие центъра за задържане Гуантанамо, но търси безопасен начин за осъществяване на този акт.  Разпоредби на Закона за отбраната в Америка изискват разрешение от министерството на отбраната, което удостоверява освобождаването на затворници без риск за сигурността.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ