Арестуваха кмета на Вашингтон

Арестуваха кмета на Вашингтон

Арестуваха кмета на Вашингтон

Кметът на Вашингтон Винсънт Грей е бил арестуван вчера, предаде „Ройтерс“. Кметът е бил задържан по време на участието му в протест срещу орязването на федералния бюджет с около 38 млрд. долара.

Според Грей съкращенията ще нарушават правата на гражданите във Вашингтон, който е под юрисдикцията на Конгреса, тъй като ще попречи на изпълнението на предвидените програми.

Най-засегнати ще бъдат жените, тъй като мярката включва забрана за ползване на местно и федерално финансиране на аборти.

„Защо жените в окръг Колумбия трябва да са обект на правила, на които никоя друга жена не е обект? Това е абсолютна пародия. Вашингтон заслужава да бъде свободен. Всичко, което искаме, е да харчим собствените си пари", заяви разпалено кмета по време на протеста.

Малко по-късно той е бил освободен. Засега не става ясно дали срещу него ще бъдат повдигнати някакви обвинения.

Освен Грей са били задържани още около 40 души. Причината за масовите арести според полицейските власти е, че протестиращите са блокирали една от главните улици.

В събота републиканците и Белия дом се споразумяха за избягване на затваряне на правителството само час преди изтичането на крайния срок за взимане на решение.

Крайното споразумение беше за съкращаване на около 38,5 млрд. долара от разходите във федералния бюджет до края на финансовата година, изтичаща на 1 октомври.

В случай на бламиране на новия бюджет, американското правителство щеше да прекрати работа в полунощ местно време в петък.

Ако се беше стигнало до такъв развой, то сценарият щеше да е следния: около 800 хил. правителствени служители нямаше да могат да работят, нито да получават заплащане, правителственото кредитиране щеше да спре, и националните паркове и други контролирани от правителството обекти да останат затворени.

В случай на прекъсване на работата на правителството, американската армия продължава да работи, но военнослужещите не получават заплати до намирането на компромис.

За последно това се е случвало през 1995 г. по време на управлението на Бил Клинтън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ