Британската кралица награждава посмъртно Пламен Петков с медал за храброст

Британската кралица награждава посмъртно Пламен Петков с медал за храброст

Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който загина на 26 май 2012 г., като се жертва, за да спаси давещо се момиченце, е посмъртно удостоен с кралския Орден за храброст на Великобритания, съобщи БТА. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена.

Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е връчван не повече от 1000 пъти.

Случаят с българския герой Пламен Петков, който направи саможертва, като даде живота си за друг човек, стана известен на Острова и предизвика вниманието на целия свят. Пламен се разхождал с приятелката си по плажа на Уест Уитъринг, когато видял, че жена вика за помощ. Оказало се, че нейната дъщеричка е била повлечена от течение в морето. Той скочил незабавно и успял да избута на плиткото момиченцето, което носило пояс. Там приятелката му и майката поели детето. За нещастие обаче течението дръпнало българина и го повлякло навътре, като приятелката му го задържала, но Петков вече бил погълнал твърде голямо количество вода. 40 минути по-късно дошъл спасителен хеликоптер, но медиците не успели да го спасят.

Джайлс Йорк, заместник-началник на полицията в Съсекс, смята, че ако не са били действията на Пламен, детето е щяло да загине. Това се казва в съобщение в сайта на британското правителство. В него е цитиран посланика на Великобритания в България Джонатан Алън да казва, че е много горд, че Нейно величество кралицата награждава г-н Петков с Ордена за храброст за този истински смел подвиг. „Той напълно заслужава това признание“, казва Алън.

Пламен Петков има британско гражданство от 2005 г. По молба на близките му Скотланд ярд не разпространява информация нито за тях, нито за приятелката му, също българка, нито за това от кой край на България са те и кога са се преселили във Великобритания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ