Броят на изчезналите от потъващия лайнер стигна 70 (видео)

Трагедията с потъващия край бреговете на италианския о. Джилио круизен лайнер Costa Concordia се разраства. По последни данни от бреговата охрана на острова спасителите издирват 70 души, които са били на борда. Първите информации гласяха, че само 10 са в неизвестност. Потвърдена е информацията за 8 загинали досега, чиито тела са открити и идентифицирани.

Расте и броят на пострадалите, като данните вече са за 40 души. Някои от тях са в тежко състояние – има хора с черепно-мозъчни травми, други са със сериозни наранявания на гръбначния стълб. По-рано се съобщаваше за 30 ранени. При повечето пострадали, настанени вече в болница, са установени счупени крайници, множество наранявания, както и преохлаждане, вследствие на опита да се доберат с плуване до бреговете на острова.

На кораба, който извършвал редовен туристически круиз в Средиземно море е имало 3200 пасажери, включително и 52 деца до 6-годишна възраст и над 1000 души персонал. Сред пътниците преобладават италианци, германци, французи. Според руски медии между 102 и 108 от пътниците са руснаци.

Инцидентът стана тази нощ след като лайнерът се ударил в подводен риф, наклонил се и започнал да потъва. Предполага се, че повечето жертви и ранени са вследствие на настъпилата неописуема паника сред пътниците, въпреки че персоналът е направил всичко възможно да организира навременна и безопасна евакуация. Очевидци разказват, че хората масово са се втурнали да скачат в морето през борда, настъпил е хаос, изпълнен с ужасени писъци и плач. Веднага са започнали и спасителни операции, в които са се включили хеликоптери и пет плавателни съда.

70-метрова пробойна на левия борд на лайнера е открита днес преди обед от спасителните екипи. От няколко часа корабът бързо потъва. На видеокадрите от мястото на събитието се вижда, че вече почти напълно е под вода

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ