Великобритания е най-предпочитаната страна за кариера сред българите

Великобритания е най-предпочитаната страна за кариера сред българите

Великобритания е най-предпочитаната страна за кариера сред българите

В случай, че имат възможност да работят в чужбина, най-много българи биха избрали кариера във Великобритания. Това е един от изводите на мащабното международно проучване Global Talent Mobility Study, 2011.

Изследването е проведено на 20 езика в 66 държави, включително в България. Участвалите в него наши сънародници са потребители на сайта за кариерно развитие JOBS.BG, отговорили на въпросите през месец юли. Анкетата от 36 въпроса е била изцяло попълнена от 29 358 души, живеещи в България и от още 7 831, живеещи извън България с интерес да работят в страната ни, съобщиха от сайта.

От получените резултати става ясно, че 51% от участниците биха предпочели Великобритания за кариерното си развитие. 47% от тях биха се насочили към Германия, 41 на сто към САЩ. Сборът от процентите е повече от 100, тъй като на този въпрос участниците са имали възможност да посочат повече от един отговор.

От световните градове българските потребители са посочили като най-предпочитан за работа Лондон (39% от анкетираните в България и 32% от тези в чужбина). След английската столица се нареждат Ню Йорк, Париж, Берлин, Виена, Мюнхен, Барселона.

На въпроса „Коя страна мислите, че ще поведе възстановяването на икономиката и пазара на труда през следващите 12 месеца?” 31 на сто от участниците в България отговарят „Германия”. 35% от българите, попълнили въпросите в чужбина, казват „Китай”.

Запитани „За кои компании бихте желали да работите?” най-много от живеещите в България посочват Google (12%), след това HP, Microsoft, Coca-Cola, IBM, Siemens, Apple, BMW, Nestle, Mercedes. Най-голяма част от българите в чужбина искат да работят в Shell (19%) или в BMW, Unilever, Nestle, Google, Hilton.

Сред най-важните причини, които биха ги накарали да работят в чужбина, участниците в проучването, живеещи в България посочват „Да имам по-добър стандарт на живот” (79%), „Лоша икономическа ситуация в страната” (58%), „Да придобия професионален опит” (30%).

Българите в чужбина отговарят на въпроса с най-голям избор на „Възможност да обогатя опита си” (54%), „По-добри възможности за кариерно развитие” (51%), „Заради предизвикателството” (43%).

Данните на цялото проучване, представени във вид на графики, можете да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ