Втори ден от НАСА не могат да кажат къде е паднал сателитът им

Втори ден от НАСА не могат да кажат къде е паднал сателитът им

Вчера шесттонен сателит на НАСА падна над Земята, но денононощие по-късно от американската космическа служба не могат да кажат къде точно се намират неговите отломки, пише „Индипендънт”.

Сателитът с големина на автобус е навлязъл в земната атмосфера някъде над Тихия океан, но това не означава задължително, че е паднал в морето. Предварителните изчисления на НАСА прогнозираха, че 20-годишният климатичен сателит ще изгори в атмосферата, оставяйки отломки, които ще се приземят в зона от 500 квадратни мили. Не е изключено тази зона да включва и суша.

Апаратът е дълъг 10,6 м и 4,5 м в диаметър, което го прави една от най-големите космически машини, влезли неконтролируемо в земната атмосфера. Сателитът с тегло 5 897 кг бе изпратен в орбита през 1991 г., за да помага в изучаването на озона и други химически елементи в горните й слоеве. Мисията му приключи през 2005 г., когато машината започна бавно да губи височина, дърпана от земната гравитация.

Говорител на НАСА обяви, че липсата на информация за пострадали хора е обнадеждаваща, но нищо все още не може да бъде потвърдено официално.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ