Гигантски, нов суперорганизъм поглъщал Титаник

Гигантски, нов суперорганизъм поглъщал Титаник

Гигантски, нов суперорганизъм поглъщал Титаник

Корпусът на злополучния кораб Титаник, който потъна на дъното на Атлантическия океан след като се сблъска с айсберг преди 97 години, постепенно бива поглъщан от чудовищен комплекс от микроорганизми с извънземен произход. Предполага се, че същият вид организми населяват океана на спътника на Юпитер - Европа. Това твърдят след задълбочени изследвания на морското дъно микробиологът Рой Кълимор и неговият колега, учен и автор на „Призраците на Титаник“ Чарлз Пелегрино, разказва популярен материал на DailyGalaxy.com.

Учените вярват, че са открили най-странния и най-голям кооперативен суперорганизъм на планетата. Според тях той е съставен от микроорганизми, които са взаимосвързани чрез общ микробен език - химичен или електрически. Чрез него цели общности от микроби „чувстват“ присъствието помежду си и така си взаимодействат и се организират, за да постигнат сътрудничество в разрастването на цялото, което съставят.

Учените смятат, че микробите постепенно изяждат метала на потъналия плавателен съд, покривайки го с дълбок пласт ръжда. Те се хранят с желязото на нитовете му и пробиват дупки в металната му конструкция. Организмите са оформили близо 9-метрови, подобни на висулки, наслагвания от ръжда в наклонената страна на кораба. Оказва се, че натрупванията имат интелигентна структура и съдържат канали, през които минава водата. Те съставят пръстеновидна структура, подобна на тази при клоните в короната на дърветата. Образуванията в тази структура са много деликатни и лесно могат да се превърнат в прах от леко докосване.

Използвайки ДНК метод, учените изследват феноменалния организъм и установяват, че той се състои от 27 видоизменени бактерии. Живите мрежи на комуникиращия суперорганизъм пълнят фунии с течности, съдържащи желязо, сяра и електрически заряди чрез колективна структура от гъбички и бактерии, чиито живот процъфтява в ледените, мрачни води с чудовищно високо налягане.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ