Джихадист с фалшива българска лична карта бе предаден на френските власти

Джихадист с фалшива българска лична карта бе предаден на френските власти

Джихадист с фалшива българска лична карта бе предаден на френските власти

Холандия е предала на френските власти джихадист, който планирал атентат във Франция, съобщи Франс прес като се позова на съдебен източник.

32-годишният френски гражданин Анис Бахри бе арестуван на 27 март в Ротердам по искане на Париж. При обиск по време на ареста му бяха намерени фалшива българска лична карта,мобилен телефон, симкарта и около 800 евро в брой, припомнят френските медии. Разследващите подозират, че групировката "Ислямска държава" му е възложила да извърши атентат във Франция, заедно с Реда Крике - бивш обирджия, арестуван близо до Париж няколко дни преди задържането на Бахри.

Крике и Бахри са отишли в Сирия в края на 2014 г. или в началото на 2015 година. После са се върнали в Европа като са обикаляли Франция, Белгия и Холандия, съобщи главният прокурор на Франция Франсоа Чоленс.

Задържаният Крике е признал, че е подслонил Бахри в апартамент в западно предградие на Париж, където полицията намери 105 грама от взривното вещество ацетонов пероксид и два бидона от 10 и 15 литра, съдържащи киселина, перхидрол и ацетон, които също се използват за самоделни взривни устройства.

В апартамента в Ротердам, в който пък бил отседнал Бахри са открити 44 килограма патрони с калибър 7,62 милиметра за автомат "Калашников".

Откриването на суровините за самоделни устройства и бойният арсенал, както и арестът на двамата мъже са предотвратили извършването на атентат от терористична мрежа, която е била готова да премине в действие, заяви още Моленс
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ