Доклад: Русия трябва да се раздържави, ако иска да се развива

Доклад: Русия трябва да се раздържави, ако иска да се развива

Русия трябва да сложи край на държавния капитализъм. Ако това не се случи в най-скоро време страната няма да може да се развива успешно. Това предупреждава докладът „Управление на държавната собственост и приватизация”, който ще бъде част от пълния доклад с експертни предложения за стратегията за развитие на Русия до 2020 г., предаде „Ведомости”.

Експертите, изготвяли документа са категорични, че Русия трябва да въведе забрана държавните компании и банки да закупуват активи и властите да се откажат от управлението с директиви и контрола върху големите държавни предприятия.

По време на кризата държавните банки и компании бяха инструменти за борба с кризата, което косвено доведе до увеличение на държавния сектор, коментират експертите. Според тях това, което е добро по време на криза, може да е лошо за иновационния ръст.

„Върху създаването на нови държавни предприятия трябва да бъде наложено вето. Влизането на държавата в частния капитал трябва да бъде регламентирано със закон за национализацията, като в текста трябва ясно да бъдат указани изключенията, когато национализацията е допустима, например при криза, или с цел предотвратяване на негативните социални последствия от банкрут“, се посочва в доклад.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ