ЕС набеляза санкции срещу Русия

ЕС набеляза санкции срещу Русия

ЕС набеляза санкции срещу Русия

Налагане на оръжейно ембарго и прекратяване на преговорите с Русия за отпадането на визите при пътувания на руски граждани са сред първите санкции, набелязани на провелата се в Брюксел в късните часове на деня извънредна среща на външните министри от ЕС.

Срещата приключи с приемане на резолюция, в която се подчертава, че мерките ще бъдат предприети, ако не се намери решение от взаимен интерес, а също и в случай на „възможни по-нататъшни негативни действия от страна на Русия”, предаде агенция „Франс прес”.

От Москва се изисква „да прекрати фактическата окупация на Крим”, разположените в ключови точки на полуострова руски войски да бъдат върнати в поделенията и Москва да започне преговори с новата власт в Киев.

И към момента много части от състава на въоръжените сили на Украйна в Крим продължават да са блокирани от въоръжени мъже в униформи без отличителни знаци, предава Lenta.ru. По данни от украинска страна става дума за руски военнослужещи, които изискват от личния състав на окупираните части да предадат оръжието си и да напуснат позициите си. Украинското военно министерство вече издаде заповед, според която всеки случай на предаване на оръжие ще се третира като дезертиране.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ