Решават бъдещето на високосната секунда

Решават бъдещето на високосната секунда

Решават бъдещето на високосната секунда

Бъдещето на световното часово време ще бъде обсъждано от експерти по измерването му в Швейцария. Представители на Международния телекомуникационен съюз ще решат дали да отменят високосната секунда, съобщи BBC.

Това е една допълнителна секунда, която е добавяна веднъж на всеки няколко години, за да поддържа времето, отмервано от атомните часовници, в синхрон с времето на въртене на Земята.

Страни като САЩ, Германия и Франция искат да бъде премахната високосната секунда. Великобритания, Китай, Канада искат тя да остане. Бъдещето й ще е обект на дискусии по време на среща на Радиокомуникационното събрание в Женева. Ако не бъде постигнато споразумение между 200-те страни членки, въпросът ще бъде решен с гласуване.

Смята се, че решението за високосната секунда няма да е толкова техническо, колкото дипломатическо.

Световната скала за измерване на времето, Координирано универсално време (UTC), се основава на действието на атомни часовници, които използват невероятно рядките вибрации на атомите, за да измерват секундите. Но тези часовници са дори по-точни от естествения часовник на Земята. Планетата ни се движи по-бързо и се забавя докато се върти. Това означава, че докато едно нейно завъртане е един ден, някои дни завършват с няколко милисекунди повече или по-малко от други.

В резултат, високосните секунди са установени в света през 1972 г., за да поддържат времето, измервано от атомните часовници и естественото на Земята в синхрон. С тях гражданското време се доближава до слънчевтото време. Експерти са открили, че отклонението между двете е 0,9 секунди.

Страните, които искат да отменят секундата твърдят, че нейният скок става все по-проблемен за навигацията на телекомуникационните системи, които изискват продължителни времеви справки. Това влияе на много важни за всички народи на земята системи като сателитната навигация, финансовите услуги, интернет, контрола на полетите, системите на електроенергията и други.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ