Какво казаха Меркел и Щайнбрюк

Какво казаха Меркел и Щайнбрюк

Телевизионният дебат между канцлерката Меркел и кандидата на социалдемократите Щайнбрюк не донесе нищо ново. Ясно, че политическите им виждания са различни, но избирателите заслужаваха нещо повече от този скучен диалог, коментира "Дойче веле".

Дуел, двубой, борба, полемика. Все големи думи, с които предварително беше обозначен телевизионният дебат между Меркел и Щайнбрюк. Истинският телевизионен дуел обаче изглежда другояче, пише списание "Шпигел". Истинският дуел е свързан с емоции, истински спор, атаки и контратаки. А зрителите и слушателите нито видяха, нито чуха нещо подобно по време на почти приятелската беседа между двамата кандидати - хората станаха свидетели на скучен диалог и повторения на партийни програми. Без атаки и без страст.

Телевизионният дебат бе пълно разочарование. Ангела Меркел правеше това, което винаги прави - цитираше статистически данни. Красиви думи с малко съдържание. "Всеки човек има право на достойни старини" или: "Всеки човек ще получи полагащото му се здравно обслужване". Меркел мърмореше и заобикаляше деликатните въпроси. Нейното управление е тихо, компетентно и трезво. Но няма и следа от някаква визия или планове за реформи, пише "Шпигел".

Конкуренти без блясък

Коментаторът на "Дойче Веле" Кай-Александер Шолц смята, че победителка в телевизионния дебат е по-скоро Меркел. Докато Пеер Щайнбрюк стоеше леко вдървен зад пулта си, Меркел полемизираше, пише той. Ангела Меркел не позволи на водещите да я прекъсват. И това не бе самоцел, защото тя се опита да разясни своята политика, което не би могло да стане в рамките на 30 секунди. Действащата канцлерка де факто определяше и основната насока на цялото телевизионно предаване.

Телевизионният дебат не бе пламенен двубой между двама съперници, а размяна на аргументи. Което от своя страна бе добре дошло. Защото в дискусията ставаше дума не за директен избор на канцлер, а по-скоро за представяне на партийни програми. В този смисъл никой и не очакваше нещо ново от канцлерката. Съперникът й Пеер Щайнбрюк се опитваше да атакува, но Меркел успешно отбиваше атаките. Обещанията на Щайнбрюк, че ще се застъпи за въвеждане на минимални работни заплати и повече социална справедливост звучаха като приспивна песен.

Същевременно кандидатът на социалдемократите обрисува доста мрачна картина на състоянието на Германия. Здревеопазването не било наред, пропастта между бедни и богати ставала още по-голяма. Германия трябвало да стане по-справедлива страна и имала нужда от дълбок прелом. Спестяванията намалявали, цените се покачвали.

Вяла надпревара - вял дебат

Меркел противопостави на общите приказки конкретни цифри и не позволи да бъде извадена от равновесие. Тя водеше дебата по-добре, смята Кай-Александер Шолц. Докато позицията на "Шпигел" е, че представянето и на двамата кандидати е било бледо.

Впрочем, подобно на дебата, и предизборната борба протича вяло. Ангела Меркел знае, че води в надпреварата и няма съмнения в победата си. А Пеер Щайнбрюк не може да й противопостави нищо. Отсега нататък неговата партия ще се бори не за победа, а за по-добро класиране, пише "Шпигел" и заключава: "Което вероятно може да стигне за участие в една голяма коалиция".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ