Кипър премина към план „Б”

Кипър премина към план „Б”

Кипърският парламент гласува тази нощ пакет от 9 законопроекта за оздравяване на финансовата система, станал известен вече като план „Б”.

Както вече знаете, страната е на прага на фалит, ако не намери 6 млрд евро – условието на кредиторите от ЕС, за да отпуснат спасителен заем от 10 млрд. евро, за стабилизиране на банковата система.

Ключов пункт в антикризисния план е учредяването на Национален фонд на солидарност, в който ще бъдат предадени държавните активи. На тази база той ще емитира държавни облагиции за привличане на средства. Друга важна мярка в утвърдения план е реструктуриране на банковия сектор, при което всички активи ще бъдат разделени на „Доброкачествени” и „токсични”. Последните ще бъдат концентриран в специално създадена „лоша банка” за постепенното им ликвидиране. С решението си от тази нощ парламентът ограничи и банковите операции, за да предотврати бягствата на капитали.

До гласуването на план „Б” се стигна след като в страната избухнаха демонстрации по повод намеренията на правителството да въведе еднократен данък върху всички депозити. Официална Москва също осъди остро идеята за облагане на влоговете – 40% от сметките в кипърски банки са на руски олигарси и компании. Под натиска на народното недоволство и Русия властите се отказаха от това намерение.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерите на политическите партии в страната заминават за Брюксел днес, за да обсъдят с кредиторите новият антикризисен план. Утре се очаква заседание на Еврогрупата, посветено на кипърската финансова криза. Ако островът не получи чаканата помощ, ще банкрутира.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ