Комунизмът в Китай празнува 90 г.

Комунизмът в Китай празнува 90 г.

Китай отбелязва днес 90 г. от деня на основаването на управляващата комунистическа партия в страната, съобщи BBC. По този повод президентът на страната Ху Дзунтао направи специално обръщение към ръководството на партията в сградата на Народното събрание в Пекин. Той предупреди съпартийците си, че нарастващата корупция в страната ще подкопае доверието на избирателите им.

Дзинтао поощри постиженията на партията, която управлява мощната, многомилионна страна от 1949 г. Но заяви, че сега членовете й трябва да са по-дисциплинирани от всякога. В речта си, излъчена по държавната телевизия, той се се спря и на „премеждията”, пред които е била изправена страната в последните десетилетия и „постиженията с революция, развитие и реформи”.

„Днес, оживеният социалистически Китай изпъкна в Изтока и 1.3 милиарда китайци маршируват напред, изпълнени с доверие, под великия флаг на социализма с китайски характеристики”, каза той.

Китайската партия е най-голямото политическо обединение на комунисти в света. Не отдавна членовете й станаха 80 милиона. В последните месеци, преди годишнината от основаването й, китайските власти организираха едни от най-големите хайки за дисиденти в историята на страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ