Метеоритът в Русия със сила на атомно оръжие

Гигантският метеорит, който се взриви над Централна Русия вчера, е тежал 10 тона и е бил съставен от желязо. Той е пътувал от Космоса със скорост 30 километра в секунда. Експлодирал е на около 30–50 километра над повърхността на Земята, изпускайки няколко килотона енергия. Това го прави еквивалент на малко атомно оръжие, според Руската академия на науките.

Мащабна спасителна и разчистваща операция протича днес в Челябинска област след вчерашния метеорен дъжд над територията й, съобщават световните медии. Над 20 000 работници са мобилизирани по нареждане на президента Владимир Путин. Те са се отправили към уралския планински регион, за да помогнат във възстановяването му.

Ранените от космическия взрив са достигнали 1200 души, гласи последна информация на Министерството на извънредните ситуации в Русия. Около 200 от тях са деца. Основният вид на травмите са порязвания от счупени стъкла на прозорци по време на мощната експлозия. От министерството посочват, че радиационни нива в района са били изследвани и са нормални.

Уплахата сред мнозина от местните жители обаче остава голяма. Част от децата в Челябинск са почувствали взривната вълна в клас, докато са били на училище. Възникнала е масова паника. „За 20-30 минути почувствах, че съм във военна зона”, разказа пред Би Би Си Сергей Серсков  - местен жител от града.

Президентът Путин заяви, че благодари на Господ, че никакви големи фрагменти от 10-тонния метеорит не са паднали върху населени места. Припомняме, най-голямата отломка се стовари в езеро близо до градчето Чербакул в Челябинска област.

Междувременно международни наблюдатели отбелязват, че в областта има ядрена централа, множество фабрики и заводи и известен център за съхранение и обработка на атомни отпадъци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ