Мълния удари самолета на Франсоа Оланд

Мълния удари самолета на Франсоа Оланд

Мълния удари самолета на Франсоа Оланд

Първото официално посещение на новия държавен глава на Франция Франсоа Оланд не стартира успешно. Самолетът на френския президент, който е пътувал към Берлин, се завърна в Париж след като е бил ударен от мълния, съобщи РИА „Новости.”

Малко по-късно новоизбраният френски президент се е прехвърлил на друг самолет и е излетял за Берлин, където ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел.

По-рано днес Франсоа Оланд се закле като президент на Франция. С това той стана първият социалистически президент на страната от 17 години насам. По време на церемонията Оланд заяви, че е напълно наясно с предизвикателствата, пред които е изправена Франция, включително дълговата криза и слабият растеж.

Малко след церемонията Оланд назначи за премиер ръководителя на парламентарната група на социалистите в Националното събрание (долната камара на френския парламент) Жан-Марк Ейро.

Ейро ще замени на премиерския пост Франсоа Фийон, който оглавяваше кабинета в продължение на пет години по време на президентските пълномощия на Никола Саркози.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ