ООН настоява за наказание срещу Сирия

ООН настоява за наказание срещу Сирия

ООН настоява за наказание срещу Сирия

Сирия трябва да бъде изправена пред Международния наказателен съд. Това заяви категорично върховният комисар по правата на човека на ООН Нави Пилай, цитирана от BBC. По думите й широко разпространените убийства и мъчения срещу демонстранти в страната са престъпления срещу човечеството.

Повече от 5000 души са загинали от началото на протестите срещу управлението на сирийския президент Башар ал Асад, твърдят правозащитни организации. В последните 9 месеца силите за сигурност на президента масово убиват цивилни. Това заяви Нави Пилай пред Съвета за сигурност на ООН. Тя твърди, че 300 деца са били убити от началото на бунтовете през март. Смята се, че около 14 хил. души са били арестувани в страната, където не се допуска присъствието на западни журналисти. 12 400 са избягали в съседни държави.

В отговор сирийски дипломатически представител заяви, че Пилай не е обективна и твърденията й са несправедливи.

Френският посланик на ООН окачестви като скандално бездействието на Съвета за сигурност по отношение на размириците в Сирия. Според него Съветът носи морална отговорност за системното насилие срещу населението в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ