Още 15 забележителности в списъка на ЮНЕСКО

Още 15 забележителности в списъка на ЮНЕСКО

15 забележителности влязоха в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Така той вече съдържа 904 обекта. 

От днес са прибавени прочутите канали в Амстердам, Холандия, изградени в края на 16-и и през 17-и век, императорският комплекс Тан Лонг в Ханой (Виетнам), историческите паметници в Дънфън (Китай), археологическият резерват Саразм в Таджикистан, епископската резиденция в Алби (Франция), забележителният градски пазар в Тебриз (Иран), Тураиф и Дирия в Саудитска Арабия, каторжни лагери в Австралия, астрономическата обсерватория Джантар Мантар в Джайпур (Индия), ансамбълът Ханега и суфитското светилище - мавзолеят на шейх Сафи ад Дин в Ардабил (Иран), атолът Бикини, където САЩ правеха опити с ядрени бомби (Маршаловите острови), исторически села – крепости на местни кланове в Корея, националният парк Нгоронгоро в Танзания, планинският масив, обрасъл с гори, в Шри Ланка и американският архипелаг Папаханаумокуакеа край Хавайските острови.

В списъка има културни или природни забележителности, признати за уникални или с голямо значение за цивилизацията.

Взето е официално решение скоро да бъдат включени старинната водноенергийна система в германската планина Харц и околностите на миньорското селище Рьорос в Норвегия.

Годишната сесия на Комитета за ревизиране на списъка на световното културно наследство ще продължи до 3 август. Очаква се да бъдат разгледани и други кандидатури.

Включването в списъка има съществено икономическо значение - то води туристи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ