Папата призова света за повече тишина

Папата призова света за повече тишина

Папата призова света за повече тишина

В годишното си послание към света папа Бенедикт XVI възхвали тишината, съобщават световните медии. Той подчерта, че малката доза мълчание прави хората по-добри слушатели и подобрява общуването помежду им, като им дава време да помислят за това, което чуват и което ще кажат.

В свят, превзет от съобщения в Twitter и 24-часово новинарско покритие, това ценно време да помислим и разсъждаваме, прави стойността на думите по-голяма, заяви Главата на Римокатолическата църква. „Радостта, тревогата и страданието могат да бъдат комуникирани в тишина“, гласи писменото посление, изпратено от него.

В предишно обръщение Бенедикт XVI обърна внимание на социалните медии, призовавайки духовниците да се включват в блогове и католиците да разпространяват вярата си във Facebook и други сайтове за споделяне, за да бъдат уважавани. Тази година папата насочи вниманието към необходимостта от баланс между тишината, думите, изображенията и звуците. По думите му най-автентичната комуникация често се случва при пълна тишина, между хора, които се обичат: чрез жестове, изражения на лицето, езика на тялото и знаци, с които те се разкриват един на друг.

84-годишният Бенедикт е известен като мълчалив и тих човек по природа. Теолог и любител на класическата музика, той говори гладко и се смята за отличен слушател. При последните му посещения в Хърватия и Мадрид по повод Световния ден на младежта той приветства способността на десетките хиляди хора да се събират навън, на площадите, и заедно да потъват в мълчание по време на молитви.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ