Показаха тялото на Ким Чен Ир

Показаха тялото на Ким Чен Ир

Държавната телевизия в Северна Корея показа кадри с тялото на покойния партиен лидер на страната Ким Чен Ир, поставено в открит ковчег със стъклени стени. Това са първите кадри с тленните останки на севернокорейския върховен ръководител, който почина от масиран инфаркт в събота, на 69-годишна възраст.

Синът на Ким Чен Ир - Ким Чен Ун, който е сочен за негов наследник, висши държавници и близки се простиха с покойния държавен лидер, съобщи BBC. Всичките те са се поклонили пред тленните му останки. Държавното ръководство в страната е организирало траурна церемония. Очаква се, че Ким Чен Ир ще бъде погребан следващата седмица.

В Северна Корея е обявен 11 дневен траур. Ковчегът е изложен в мемориалния комплекс Кумсусан в столицата Пхенян. Там е разположен и мавзолеят на основателя на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Ир Сен, баща на Ким Чен Ир, който почина през 1994 г.

След смъртта на Ким Чен Ир силите в региона изразиха тревога за бъдещата ядрена политика на страната. Наблюдатели имат опасения за способността на 30-годишния Ким Чен Ун да управлява ядрена държава с особени политически принципи от затворен тип като КНДР. Въпреки това мнозина отбелязват, че смяната на ръководството е шанс за възникването на нов, по-малко агресивен и дори мирен курс на управление на страната. 

САЩ призоваха Северна Корея да следва пътя на мира. Те обещаха да защитават от агресия съюзниците си в тази област на света.

Южна Корея, която води продължителни военни спорове с КНДР, поднесе съболезнованията си на севернокорейския народ. Сеул няма да изпрати официална делегация в Пхенян за траурните церемонии, заяви министърът на националното обединение в Южна Корея. Въпреки това страната ще разреши на семействата на бившия президент-либерал Ким Те-чжун да посети Северна Корея.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ