Политическата стабилност на Австралия

Политическата стабилност на Австралия

Австралийската двупартийна коалиция, която управлява страната от Втората световна война насам, си осигури нов петгодишен мандат. Това сочат предварителни резултати след провелите се в южната държава парламентарни избори, цитирани от Би Би Си.

Политическата стабилност в Австралия продължава да се държи, на фона на изключителен спад в доверието към политиците в Европа, разнопосочното, емоционално отношение към американската власт и затрудненията в управлението на Япония, която се възстановява от рецесията. Австралия остава водеща в класациите на „най-щастливите страни” и мечтана дестинация за емигрантите.

Изборите в страната печелят социалдемократите, за които са гласували 27,1% от избирателите, и консервативната Народна партия, с 23,8% от вота. Гласовете са достатъчно, за да се сформира мнозинство. На трето място се нарежда крайнодясната, антиимиграционна Партия на свободата, която е събрала 4% повече подкрепа спрямо предишните избори през 2008 г., с 21,4%.

До урните са отишли 66% от австралийците. Избирателната активност е по-ниска в сравнение с предишните избори. 

Австралийците, с електорат от 6 милиона души, избираха 183 кандидата за долната камара на парламента им. Прагът за събрани гласове, подадени за партия, за да може тя да влезе в парламента, е 4%.

Двете водещи партии на социалдемократите и консерваторите събират общо 50,9% от гласовете, което им е достатъчно, за да управляват, но е по-малко от събраните на миналите избори 55,3%. Резултатът все още не е максимално точен. Към момента продължават да се броят бюлетини, изпратени по пощата.

Начело на коалицията най-вероятно ще остане канцлерът от социалдемократите Вернер Файман. Въпреки продължаващата подкрепа обаче, той и политическите му съюзници са засегнати от серия скандали, които очевидно са се отразили положително на националистите от Партията на свободата. По-рано националистите обвиниха управляващите в прекомерно издуване на публичния сектор, корупция и твърде голямо допускане на емиграция. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ