Половината от световната средна класа живеела в Америка

Половината от световната средна класа живеела в Америка

Половината от световната средна класа живеела в Америка

Около половината от хората в този 1%, съставен от най-богатите в света, живеят в САЩ. Това твърди в новата си книга “The Haves and the Have-Nots” икономистът на Световната банка Бранко Миланович. Според него 29 млн. от най-богатите хора в света са в Америка, съобщи CNN.

Критериите към хората, според които те попадат в най-богатия процент население на света обаче са противоречиви според мнозина, включително според авторите на „Хъфингтън поуст”. Редакторите в изданието отбелязват, че за богати се смятат американците с необложен доход от 34 хил. долара на година. Както и семействата от четирима, които разполагат с 136 хил. долара на година.

Така, световната средна класа, дефинирана според средния доход на хората на планетата, се оказва съставена от хора, които живеят едва с 1225 долара година.

Миланович отбелязва, че другата половина от процента „богати” хора на Земята, живеят в Германия, „в останалата част на Европа”, в „някои страни от Азия” и в Латинска Америка.

По-рано доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показа, че от средата на 80-те години на 20 век неравенството в доходите на хората по света се е покачило с цели 77%. Този извод важи след изследване, проведено в 22 държави. В тези страни средният доход на 10-те процента, които съставят най-богатата част от населението, е бил 9 пъти по-висок от на останалите хора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ