Почина единствената дъщеря на Сталин

Почина единствената дъщеря на Сталин

Почина единствената дъщеря на Сталин

Единствената дъщеря на съветския диктатор Йосиф Сталин почина на 85-годишна възраст в Америка. Светлана Алилуева, позната в САЩ като Лена Питърс, е починала от рак на дебелото черво в дом за възрастни хора в щата Уисконсин, съобщи BBC.

Тя е автор на четири книги, две от които – мемоарите й – са бестселъри. През целия си живот твърди, че не е могла да избяга от сянката на баща си. Отстъпничеството й от СССР през 1967 г. е повод за пропаганда от страна на САЩ.

Когато пристига в Америка Светлана Алилуева заявява, че е дошла „заради възможността за себеизразяване”, която й е била отказвана в Русия много дълго. Тя твърди, че една от причините да се откаже от живота в Съветския съюз е била лошото отношение на съветските власти към покойния й съпруг. През 1966 г. тя излиза от СССР и заминава за Индия, за да разпръсне праха му, но вместо да се завърне в съюза отива в американското посолство в страната и търси политическо убежище.

Светлана изгаря руския си паспорт, като по този начин демонстрира, че се отказва от комунизма и от баща си, който нарича „морално и духовно чудовище”. В детските си години е близка със Сталин, особено при липсата на майка й, която се самоубива, когато е на 6. По-късно се отдалечават и отношенията им са белязани от разрив.

Първата й любов е еврейски кинодеец, който е изпратен от баща й в Сибир. Има двама братя. Единият - Якоб - загива в нацистки концентрационен лагер по време на Втората световна война, след като баща й отказва да го размени със задържан в Русия германски генерал. Вторият – Василий - развива зависимост от алкохола и умира на 40-годишна възраст.

В живота си Светлана се е омъжвала четири пъти, три от които в Русия. Когато напуска родината оставя две деца. Приема името Лена Питърс когато се омъжва за четвърти път за американския архитект Уилям Уесли Питърс. Двойката има една дъщеря – Олга и живее в централната част на Уисконсин до 1973 г., когато се развежда.

Дъщерята на Сталин е завършила Московския университет през 1949 г. и е работила като учител и преводач в Русия. Първите й мемоари - „20 писма до приятел”, са публикувани през 1967 г. в САЩ и създават състояние от 2,5 млн. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ