Признаха бутона "Харесвам" за инструмент в свободата на словото

Признаха бутона Харесвам за инструмент в свободата на словото

Натискането на бутона „Харесвам” в социалната мрежа Facebook е проява на свободата на словото и като такава се защитава от американската конституция. Такъв е изводът на Апелационния съд на САЩ, предаде АФП.

Съдът разглеждал иск на жител на щата Вирджиния, уволнен от местното шерифство. Според ищеца той е бил освободен от работа, защото „харесал” страницата на политическия противник на шефа си.

„Ако потребителят натиска „Харесвам” на страницата на избирателната кампания на някой политик, той съобщава одобрението си към този кандидат, а кампанията получава подкрепата на потребителя. Така това действие се явява еквивалентно на поставянето на агинационен плакат в собствения двор – нещо, което Върховният съд призна за обект на свободата на словото”, се казва в 81-страничното определение, съставено от съда.

Сега делото на уволнения ще бъде преразгледано на по-ниска инстанция. Не се съобщава дали той е предявил някакви искания.

Първата поправка на Конституцията на САЩ забранява посегателствата срещу свободата на съвестта, словото, печата и събранията, както и опитите за организиране и установяване на държавна религия и ограничаването на гражданите да подават жалби към властите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ