Рекорден брой студенти се дипломират в Китай

Рекорден брой студенти се дипломират в Китай

В Китай тази година има повече от 6 милиона студенти, които завършват висше образование. Броят им е много по-голям в сравнение с предишни години, разказва Мартин Пейшънс за BBC. Освен това по този начин страната излиза начело и по брой  висшисти, които започват да търсят работа, в сравнение с всяка друга държава по света.

Тази година броят на китайците, които придобиват университетска диплома е 6 пъти по-голям, в сравнение с този в началото на десетилетието например. В азиатската държава се оформя най-голямата трудова борса. В нея доминират предложенията за работа в областта на банковия сектор, минното дело, учителската професия, туризма.

През 2011 г. 1,4 млн. души са кандидатствали за държавна работа, а свободните позиции са 16 хил.

Бурният ръст на икономиката се движи паралелно с все по-високи нива на безработицата. Предизвикателствата на трудовия пазар са силно изразени в столицата Пекин. Там стотици абсолвенти се борят за едно работно място.

„Доста трудно е да намериш работа в Пекин”, разказва 24-годишно момиче от Китай с диплома по бизнес специалност. Тя твърди, че някои от колегите й в университета са кандидатствали вече близо 100 пъти. Тя самата е подала документите си за 30 позиции.

В света има приблизително 81 млн. души, които активно си търсят работа, сочат данни на ООН. В повечето страни младите хора до 24 г. имат три пъти по-малък шанс да получат работа в сравнение с по-опитните им съграждани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ