Световните медии за вчерашните протести в България

Световните медии за вчерашните протести в България

Вчерашните протести в София привлякоха вниманието на световните медии. Ето някои от заглавията, обсъждащи събитията у нас през погледа на локалните коментатори.

„Студенти възраждат духа на ’68-ма в борбата си да изчистят България от корупцията“, е заглавието в днешния в. „Индипендънт“. „Младите мъже и жени, които вървят по коридорите на окупирания Софийски университет, знаят точно чий пример искат да припомнят“, пише британското издание. „От прозорец на втория етаж се спуска банер с надпис „1968“ и яркото червено и зелено на българското знаме. „Времето е наше“, обявява надписът.“ Изданието цитира 24-годишния студент по антропология Ивайло Динев, който припомня, че през 1968 г. френските студенти също са казали „Стига!“. „Когато студентите се надигат, всяко правителство пада“, добавя той с надежда.

„Български студенти настояват за оставка на правителството“, пише Ройтерс. „Хиляди студенти маршируваха в централна София в неделя, за да се оплачат от факта, че България все още не е стабилна, просперираща или добре управлявана държава – точно 24 години след края на комунистическата власт“, съобщава агенцията и споменава за изненадващата оставка на зам-лидера на ДПС Христо Бисеров, дошла ден преди обявяването на факта, че Бисеров е разследван за финансови и данъчни престъпления. Цитирани са и данни от проучване на „Алфа рисърч“, според които 60% от българите подкрепят протестите.

„Ал Джазира“ представя репортажа си от събитието под заглавие „Българите протестират срещу правителствената политика“. Край на олигархията и връзките на българското правителство със сенчести бизнесмени искат хиляди протестиращи, които излязоха по улиците в неделя, съобщава интернет страницата на „Ал Джазира“. Материалът описва страната ни като една от най-бедните в ЕС, политически дестабилизирана от протести, започнали през февруари като вик срещу бедността и корупцията и продължили с непрекъснати демонстрации, изискващи оставката на корумпираното правителство.

Пет месеца продължават антиправителствени протести в България, предаде и Радио "Свободна Европа". В информацията се отбелязва, че няколко хиляди души, водени от студентите от най-голямото българско учебно заведение, заедно със студенти от страната, са поискали оставката на правителството на Пламен Орешарски и насрочване на нови парламентарни избори.

Демонстранти поискаха оставката на кабинета на коалицията БСП-ДПС в София, предаде радио "Би Би Си", цитирано от Фокус. Радиото отбеляза, че демонстрантите за пореден път са призовали да се спре с корупцията в политиката и че България "от няколко месеца се намира в непрекъсната политическа криза". "Би Би Си" припомня, че през юли в продължение на 8 часа протестиращи са блокирали депутатите в българския парламент и се е наложило да се използва полиция.

Българските студенти протестираха с лозунги: "Не искаме да сме емигранти с дипломи", предава скопското електронно издание "Нова ТВ"Според изданието "над 4 000 демонстранти са протестирали пред сградата на правителството с искания за оставка и нови избори". "Нова ТВ" отбелязва, че протестът е против лошото управление на страната през последните 24 години.

Хиляди българи се събраха в неделя в столицата София, за да отбележат 24-тата годишнина от падането на комунистическия режим в страната и да поискат оставката на доминираното от социалисти правителство, предаде и руското радио „Голос Росии”Българският комунистически диктатор Тодор Живков бе свален на 10 ноември 1989 година, припомнят руснаците. Бившата комунистическа партия БКП се преименува на Българската социалистическа партия (БСП) през 1990 година. "Протестиращите срещу правителството проведоха „Марш на справедливостта” от Софийския университет до Министерски съвет, за да поискат оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски и провеждането на предсрочни избори. Те обвиняват правителството в корупция и зависимост от олигарси", съобщи радиото.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
Трус в Румъния стресна Северна България
Голямо количество силна отрова открито случайно в сграда в Плевен
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Пекин
Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО
Откриха обявените за издирване плевенски ученици
За успеха на българската фирма Евромастер: 30 години иновации и инвестиции в бизнеса