Скандал в САЩ заради употребата на химикали срещу петролния разлив

Скандал в САЩ заради употребата на химикали срещу петролния разлив

Скандал в САЩ заради употребата на химикали срещу петролния разлив

Щатските държавни служители са недоволни, че федералните власти са дали разрешение на „Бритиш Петролиъм” да използва нови химически технологии за ограничаване на разпространението на петролния разлив в Мексиканския залив.

Администрацията на щата Луизиана се опасява, че химикалите могат да нанесат поражения върху околната среда, морските екосистеми и човешкото здраве. Въпреки това федералната Агенция за защита на околната среда е разрешила на „Би Пи” да излее голямо количество химикали под водата, за да обладее разлива от петролна сонда.

„Нямаме никакви данни или доказателства за употребата на тези химикали във водата. В момента използваме една от най-богатите екосистеми на планетата като лаборатория”, се оплака Алан Лйвайн, директор на администрацията за здравеопазване и болнично обслужване на щата Луизиана.

Тони Хейуърд, мениджърът на „Би Пи”, коментира, че използваният химикал е преминал „множество изпитания” и е биоразградим. „Вярваме, че това е много ефективен начин за ограничаване на разлива до момента, в който ще спрем изтичането”, заяви Хейуърд.

Работниците от „Бритиш Петролиъм” правиха тази нощ пореден опит за затваряне на петролния разлив. Те правят усилия да пренасочат потока от нефт, извиращ от морското дъно на дълбочина 1,6 км.

Междувременно изпълнителният директор на компанията нарече инцидента „маловажен”. Това разгневи американските власти, защото аварията  с крайбрежна петролна платформа, наета от „Би Пи”, заплашва с екологичен и икономически хаос югоизточното крайбрежие на САЩ.

От администрацията на американския президент Барак Обама настояха за „незабавно публично изясняване” от страна на мениджъра на фирмата Тони Хейуърд за намеренията на „Би Пи” да заплати разходите, свързани с инцидента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ