Сърбия избра нов президент - Томислав Николич

Сърбия избра нов президент - Томислав Николич

Сърбия избра нов президент - Томислав Николич

Борис Тадич, който бе президент на Сърбия в продължение на два мандата, не успя да се пребори за трети в решаващия втори тур на изборите, който се проведе вчера. С минимална преднина от около 2% вотът бе спечелен от Томислав Николич от Сръбската прогресивна партия.

На първия тур Тадич имаше лек превес пред опонента си, но в крайна сметка не успя да задържи поста. След оповестяването на резултатите той поздрави съперника си и призна победата му с думите: "Това бе честна и добре извоювана победа!"

От своя страна Николич благодари на всички, които отидоха до урните и дадоха гласа си, независимо за кого от двамата кандидати.

Изборите вчера преминаха под зната на изключително ниска избирателна активност. По данни на Републиканската избирателна комисия, към 18.00 ч вчера са гласували едва 36,83% от имащите право на вот близо 7 млн. избиратели.

Любопитен детайл бе и гафа, допуснат от европейски лидери, които изненадващо излязоха с официално комюнике, в което поздравяват Николич с победата доста преди края на изборния ден.

Сръбски медии съобщиха, че председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу са изпратили поздравителна телеграма до Николич часове преди края на втория тур. По-късно двамата оттеглиха документа, но той вече бе станал публично достояние

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ