С гигантски балони ще вадят Costa Concordia

С гигантски балони ще вадят Costa Concordia

Сложна и деликатна операция по изваждането от морските води на потъналия круизен кораб Costa Concordia ще започне по-късно днес. Това ще се случи след като надеждите да бъдат открити живи хората в него, които все още са в неизвестност, избледняват, съобщи BBC.

Спасителни екипи и водолази са претърсили почти целия кораб, който отчасти остава под водата. Те твърдят, че има малък риск от изтичането на гориво в морето, което би причинило екологична катастрофа.

Капитанът Франческо Скетино е под домашен арест, по обвинение, че е виновен за крушението, както и че е напуснал потъващия кораб преди да приключи евакуацията на хората.

Операцията по изваждането на кораба може да трае седмици. Тя ще започне веднага щом усилията да бъдат спасени хора официално бъдат обявени за обречени и претърсването за оцелели приключи. Ще бъде проведена от датската компания, специализирана в изваждането на кораби след авария SMIT. От фирмата обясниха, че подготовката ще започне като бъде направен пробив в корпуса на кораба към 17-те резервоара, които съдържат повече от 2000 тона гориво. Преди изваждането на кораба от него трябва да бъде изпомпано дизеловото гориво.

В операцията може да бъдат използвани гигантски балони, които да издигнат лайнера, след което ще бъде изтеглен с влекачи. Това обясни на преконференция в Генуа председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на компанията Costa Crociere Пиер Луиджи Фоски, цитиран от агенция “Франс прес”. Той също подчерта, че грешка на капитана е причинила катастрофата.

Друг начин корабът да бъде изваден, е като бъде нарязан на части, каза още Фроски. Независимо от вида на действията, които ще бъдат предприети, специалистите ще положат усилия да не възникнат вреди за околната среда. В момента се поставят прегради около корпуса, заради възможността от изтичане на гориво.

По последна информация на BBC 24 души все още са в неизвестност, а броят на жертвите нарасна на 11 след като снощи бяха извадени още пет тела от потъналия лайнер. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ