Три китайски фирми предложили оръжие на Кадафи

Три китайски фирми предложили оръжие на Кадафи

Китайските власти потвърдиха, че държавни фирми за производство на оръжие са провели преговори през юли с представители на либийския лидер Муамар Кадафи. Срещата се е състояла, когато силите на Кадафи са имали надмощие над антиправителствените активисти, съобщава BBC.

По информация на правителствената говорителка в Пекин преговорите са се състояли без знанието на правителството. Не са подписани договори и не е доставено оръжие в Либия, каза тя.

Отговорът на Китай идва след репортаж на канадския вестник „Глоуб”, който твърди, че на 16 юли три държавни фирми за производство на оръжие в Китай са предложили на пратеници на Кадафи свое оръжие на стойност 200 млн. долара. Изданието цитира документи, намерени в боклука в сграда в Триполи, която е била дом за много от висшите представители в управлението, подчинени на Кадафи. Според него сред предложените за покупка китайски оръжия е имало противотанкови реактивни снаряди и пускови съоръжения за ракети.

Съветът за сигурност на ООН наложи оръжейно ембарго на Либия през февруари, когато започнаха да се организират протестите срещу дългогодишното управление на Кадафи в джамахирията.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ