СЗО: Вирусът Зика е глобална опасност

СЗО: Вирусът Зика е глобална опасност

СЗО: Вирусът Зика е глобална опасност

Правителството на Хондурас обяви извънредно положение в цялата страна заради вируса Зика. В страната са регистрирани 3700 случая на заразяване от средата на декември досега, съобщи здравният министър, цитиран от Франс прес.

Броят на случаите расте всеки ден с тревожна скорост, каза министър Йолани Батрес и съобщи, че правителството използва всички начини, с които разполага, за да спре разпространението на вируса.

Президентът Хуан Орландо Ернандес предостави на здравните власти 10 млн. долара за борба с вируса.

Миналата седмица бе оявена епидемия и в Гвиана и Мартиника.

Световната здравна организация обяви вчера, че вирусът Зика е глобална опасност и обяви мобилизация на учените за проучване на вируса и откриване на ваксина.

В най-засегната от Зика страна – Бразилия, заразените са близо 1,5 млн. по данни на СЗО. Властите препоръчаха на жените да избягват забременяване по време на епидемията, а бременните да не идват за Олимпийските игри в Рио през лятото. Колумбия също препоръча на жените да не забременяват до лятото на 2016 г.

Според СЗО има данни, че вирусът е свързан с малформации при бебетата, родени от заразени майки. Те се раждат с микроцефалия – твърде малки глави и с необратими увреждания. Тази връзка обаче не е научно доказана, отбелязва здравната организация. Има съмнения, които също не са безспорно доказани, че вирусът е свързан и с неврологичния синдром Гилен-Баре (автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система).

Очаква се броят на заразените в Южна Америка да достигне 4 млн. души. В 70-80% от случаите при възрастните инфекцията минава незабелязано. Болните имат симптомите на грип, който отшумява след няколко дни. Инкубационният период на заразяването е 3 до 12 дни.

И в Европа бяха регистрирани първите случаи на заразени при пътувания в Южна Америка – във Великобритания, Италия, Холандия, Португалия, Дания и Швейцария.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ