Швеция призна Палестина

Швеция призна Палестина

Швеция призна Палестина

Правителството на Швеция стана първата европейска институция, която официално призна съществуването на палестинска държава.

Новоизбраният министър-председател, Стефан Лофвен, оповести този потенциален ход още на церемонията по назначаването си на 3-ти октомври, но не се очакваше признанието да стане факт толкова скоро, съобщава Haaretz.

„Някои ще сметнат днешното решение за твърде прибързано. Аз пък се тревожа, че е твърде закъсняло,“ пише министърът на външните работи, Маргот Уалстром, в шведския ежедневник Dagens Nyheter.

„През последната година видяхме как преговорите за мир отново бяха прекратени, как вземането на важни решения относно нови селища на окупираната палестинска територия попречиха на разрешаването на конфликта между двете държави и как насилието се завърна в Газа.“

Уолстром пише, че признанието на Швеция се стреми да подкрепи умерените сили в Палестина, да направи бъдещите преговори по-равностойни и да даде на младите палестинци надежда за мирно решение на конфликта.

Израел публично осъди решението, което според някои подхранва нереалистичните очаквания на палестинци за разрешаването на проблема с помощта на международната общност, но без намесата на Израел, пише Jerusalem Post. Външният министър на Израел Авигдор Либерман обясни, че взаимоотношенията между държавите в Близкия изток са много по-сложни от сглобяемите мебели на ИКЕА.  

134 са държавите, които са признали съществуването на Палестина преди Швеция. Унгария, Полша и Словакия го направиха още преди присъединяването си към Европейския съюз.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври