2023 почти сигурно ще бъде най-горещата от 125 хил. години

2023 почти сигурно ще бъде най-горещата от 125 хил. години

2023 почти сигурно ще бъде най-горещата от 125 хил. години

Настоящата година „почти сигурно“ ще бъде най-топлата от 125 хил. години, заявиха учени от Европейския съюз в сряда, след като данните показаха, че миналият месец е бил най-горещият октомври в света през този период, предаде Ройтерс.

Миналият месец разби предишния температурен рекорд за месец октомври, който бе регистриран през  2019 г., с огромна разлика, съобщи Службата на ЕС за климатични промени „Коперник“

„Рекордът беше счупен с 0,4 градуса по Целзий, което е огромна разлика“, каза заместник-директор на службата "Коперник" Саманта Бърджис, която описа температурната аномалия през октомври като „много екстремна“.

Топлото време е резултат от продължаващите емисии на парникови газове от човешката дейност, съчетани с появата тази година на метеорологичния феномен „Ел Ниньо“, който затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан.

В световен мащаб средната повърхностна температура на въздуха през октомври е била с 1,7 градуса по Целзий по-топла от същия месец през 1850-1900 г., който „Коперник“ определя като прединдустриалния период.

Рекордният октомври означава, че вече е „почти сигурно, че 2023 г. ще бъде най-топлата година, регистрирана в историята, казват от службата на ЕС. Предишният рекорд беше от 2016 г., която също бе белязана от появата на явлението „Ел Ниньо“.

Наборът от данни на „Коперник“ датира от 1940 г. „Когато комбинираме нашите данни с Междуправителствена експертна група по изменението на климата (IPCC), тогава можем да кажем, че това е най-топлата година за последните 125 хил. години“, каза Бърджис.

Дългосрочните данни от Научния панел за климата на ООН IPCC включват показания от източници като ледени ядра, дървесни пръстени и коралови отлагания.

Единственият друг случай извън тазгодишния октомври, в който температурния рекорд е разбит с толкова голяма разлика, беше предишният месец - септември 2023 г.

„Септември наистина, наистина ни изненада. Така че след миналия месец е трудно да се определи дали сме в ново климатично състояние. Но сега рекордите продължават да се чупят и ме изненадват по-малко, отколкото преди месец“, каза Бърджис.

„Повечето години на „Ел Ниньо“ вече са рекордьори, тъй като допълнителната глобална топлина на явлението допринася за постоянния ръст на затоплянето, причинено от човека“, коментира Майкъл Ман, учен по климата в Университета на Пенсилвания.

Изменението на климата подхранва все по-разрушителни крайности. Тази година това включваше наводнения, които убиха хиляди хора в Либия, тежки горещи вълни в Южна Америка и най-лошия сезон на горски пожари в историята на Канада.

„Не трябва да позволяваме опустошителните наводнения, горски пожари, бури и горещи вълни, наблюдавани тази година, да се превърнат в новото нормално“, каза Пиърс Форстър, климатолог от университета в Лийдс.

„Чрез бързо намаляване на емисиите на парникови газове през следващото десетилетие можем да намалим наполовина скоростта на затопляне“, добави той.

Въпреки че държавите си поставят все по-амбициозни цели за постепенно намаляване на емисиите, досега това не се е случило. Глобалните емисии на въглероден диоксид достигнаха рекорд през 2022 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ