25 години от кланицата на площад „Тянанмън”

25 години от кланицата на площад „Тянанмън”

25 години от кланицата на площад „Тянанмън”

Пекин засили мерките за сигурност на площад "Тянанмън” на днешната дата, когато се навършва четвърт век от прекратяването със сила на студентския протест през 1989 г. срещу управляващата Китай Комунистическа партия (ККП). 

Чуждестранните журналисти в града днес са насочвани далеч от площада, посочва Би Би Си. Преминаващите през "Тянанмън" граждани са проверявани от полиция. От тях се изискват лични документи, претърсвани са. 

В последните седмици властите в Китай задържаха десетки активисти, за да си подсигурят мълчанието им по време на днешната годишнина, посочва британската обществена медия. Според правозащитната група "Амнести Интернешънъл”  66-има са арестувани, разпитвани или изчезнали преди юбилейната дата. 

Комунистическата партия в Китай днес счита протестите за контрареволюционни бунтове и не почита паметта на загиналите в тях. В Хонконг обаче се очаква да има събития, които ще припомнят за случилото се. Смята се, че в тях ще се включат хиляди. Освен това активистки групи в Тайван ще отбележат годишнината, като издигнат голяма снимка на потушаването на протеста на "Тянанмън”. 

Днес резултатите от търсенето на информация за събитията на площада в Китай са цензурирани. Търсачката Google е ограничена за китайските потребители. 

Протестът в Китай от 1989 г. започва на 4 април, когато студенти и младежи в страната се организират в опит да създадат младежка революция, която да промени към демокрация управлението на многомилионната държава. Те са провокирани от перестройката в Съветския съюз и започнатите през 1978 г. от Дън Сяопин икономически и умерени политически реформи.

Най-масовите им митинги се провеждат на площад "Тянанмън" в столицата Пекин, въпреки че има протестни събития и в други точки на страната. В най-многолюдния момент от протеста в Китай на площада има 100 - 200 000 души.

Хиляди студенти провеждат гладна стачка. В отговор на 20 май 1989 г. Комунистическата партия в Пекин обявява военно положение. Повече от месец и половина след началото на демонстрациите тя решава да ги прекрати със сила, използвайки армията си и тежко въоръжение. Стига се до човешки жертви. ККП твърди, че загиналите са 200-300 души, най-вече младежи с девиантно поведение. Китайски студентски организации и Китайският Червен кръст обаче посочват, че жертвите са между 2000 и 3000, предимно млади хора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ