"Амнести интернешънъл“ обвини Русия за репресии на журналисти и правозащитници

Амнести интернешънъл“ обвини Русия за репресии на журналисти и правозащитници

"Амнести интернешънъл“ обвини Русия за репресии на журналисти и правозащитници

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" обвини Русия, че се опитва да заглуши гласа на журналисти и правозащитници, които отразяват антивоенните протести в страната, съобщи ДПА, цитирана от БТА. "Виждаме, че руските власти са твърдо решени не само да предотвратят и строго да санкционират всеки протест, дори и мирен, но и да сведат до минимум всякаква обществена информация за него", заяви Наталия Прилуцка, изследовател на "Амнести интернешънъл" за Русия.

От встъпването в длъжност на президента Владимир Путин през 2000 г. правозащитната организация критикува Русия за все по-голямото ограничаване на правата на медиите и на активистите. Въпреки това "репресиите срещу  обществените наблюдатели и представителите на медиите се засилиха още повече след пълномащабното нашествие в Украйна, което Русия започна в края на февруари", добавя организацията. Освен че се увеличава полицейското насилие срещу журналисти и независими наблюдатели, законовите ограничения "пречат на журналистите и другите медийни служители да информират обществеността за протестите", казва Прилуцка.

Малко след като започна нашествието си в Украйна на 24 февруари, Русия прие нов  закон, който предвижда строги наказания за медийни организации и физически лица за "разпространяване на невярна информация за руските въоръжени сили". Формулировката позволява законът да се прилага на практика за всички материали, които не отразяват официалната позиция на Кремъл за войната в Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ