Австралия иска да стабилизира отношенията си с Китай

Австралия иска да стабилизира отношенията си с Китай

Австралия иска да стабилизира отношенията си с Китай

Австралийската външна министърка Пени Уонг заяви, че новото правителство на Австралия иска да стабилизира отношенията с Китай, но тя няма да прави никакви отстъпки по отношение на националните интереси, когато се срещне с китайския си колега днес, предаде Ройтерс.

Външният министър на Китай Ван И ще се срещне с Уонг тази вечер в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали. Това ще бъде първата среща на ниво външни министри на двете страни от три години насам.

"Всички знаем, че имаме своите различия, има предизвикателства в нашите отношения. Вярваме, че е необходим ангажимент за стабилизиране на отношенията", каза Уонг пред репортери в Бали, предава БТА.

Китай е най-големият търговски партньор на Австралия и най-големият купувач на австралийска желязна руда, но през последните години отношенията между двете страни се влошиха, отбелязва Ройтерс. Китай наложи търговски санкции на австралийски стоки като въглищата, морските дарове и виното в отговор на австралийски политики и решения като например призива за разследване на произхода на COVID-19 или въвеждането на забрана срещу китайската компания Huawei за участие в 5G мрежата на страната, както и започването на разследвания за чуждестранно вмешателство. Пекин призова Австралия да предприеме "конкретни действия", за да подобри отношенията, без да дава подробности какви точно трябва да са те.

"Няма да правим никакви отстъпки, когато става въпрос за националните интереси на Австралия", заяви Уонг днес.

Откакто беше избрано през май, правителството на премиера Антъни Албанезе заяви, че иска Китай да премахне търговските ограничителни мерки, които той въведе срещу Австралия. Уонг Също така изрази опасения за двама австралийски журналисти, задържани в Китай и очакващи постановяването на присъди по дела във връзка с националната сигурност.

Австралия, която преди провеждаше ежегодни срещи с ръководството на Китай по силата на споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство, не е изпращала външен министър на посещение в Пекин от 2018 година, отбелязва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ