Австралийският премиер ще посети Китай в началото на ноември за среща със Си Цзинпин

Австралийският премиер ще посети Китай в началото на ноември за среща със Си Цзинпин

Австралийският премиер ще посети Китай в началото на ноември за среща със Си Цзинпин

Австралийският премиер Антъни Албанезе ще посети Китай в началото на ноември, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин, съобщиха днес австралийските власти, отбелязвайки затоплянето на отношенията между Пекин и Канбера, предаде Франс прес.

Албанезе, който беше обявил това посещение в Китай през септември, реши да осъществи пътуването от 4 до 7 ноември, след като Пекин вдигна допълнителните мита върху австралийското вино, пише БТА. "Очаквам с нетърпение да посетя Китай, което е важна стъпка в осигуряването на стабилни и продуктивни отношения", се казва в изявление на австралийския премиер.

"Приветствам напредъка, който постигнахме за връщането на австралийските продукти, включително австралийското вино, на китайския пазар", добави Албанезе, който заяви, че "очаква с нетърпение разговорите с президента Си и премиера Ли Цян.

Това първо пътуване на австралийски министър-председател до Китай от 2016 г. потвърждава затоплянето на отношенията между Пекин и Канбера след години на напрежение по политически и икономически въпроси, включително положението с правата на човека в Китай.

Отношенията между двете страни станаха особено обтегнати, когато Австралия призова за международно разследване на произхода на коронавируса, който беше открит за първи път в Китай в края на 2019 г.

В отговор Китай наложи през 2020 г. високи мита върху ключови австралийски експортни стоки като ечемик, говеждо месо и вино, в разгара на дипломатически спор с тогавашното консервативно правителство в Канбера. Много от тези бариери обаче бяха постепенно премахнати, след като лейбъристите се върнаха на власт през май.

Китай потвърди днес, че е постигнал споразумение с Австралия за разрешаване на търговските им спорове, особено по отношение на виното, "по подходящ начин", посочва АФП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ