Бернар Арно остава най-богатият в света според годишната класация на Forbes

Бернар Арно остава най-богатият в света според годишната класация на Forbes

Бернар Арно остава най-богатият в света според годишната класация на Forbes

Френският бизнесмен и ръководител на конгломерата за луксозни стоки LVMH Бернар Арно запази челната си позиция в 38-ата годишна класация на най-богатите хора в света на американското списание Forbes. Списъкът беше оглавен от френския бизнесмен Бернар Арно, който е собственик на марките Louis Vuitton, Fendi, Givenchy и други. Състоянието на собственика на марките Louis Vuitton, Fendi, Givenchy и други се оценява на 233 млрд. долара.  Арно заемаше първата позиция и през миналата година, когато състоянието му беше оценено на 211 млрд. долара.

На втора позиция, след него е ръководителят на Tesla и SpaceX Илон Мъск с богатство от 195 млрд. долара.

Състоянието на Бернар Арно е нараснало с 10% в сравнение с 2023 г. Основният актив на милиардера са акциите на LVMH, както и дял в компанията за рисков капитал Agla Ventures с инвестиции в Netflix и ByteDance (собственик на TikTok).

LVMH притежава 75 модни и козметични марки, включително Louis Vuitton, Fendi, Givenchy, Christian Dior, Hennessy, Dom Perignon, Tiffany & Co, Sephora и др.

Илон Мъск също отбелязва подобрение на резултата си от 2023 г. (180 млрд. долара), но не успява да докосне рекорда си  от 2022 г. в размер на 219 млрд. долара. Мъск притежава около 12 % от акциите на Tesla. Според Forbes бизнесменът е заложил повече от половината си акции като обезпечение за лични заеми на сума до 3,5 млрд. долара.

Трети в тазгодишната класация е основателят на Amazon Джеф Безос със състояние от 194 млрд. долара.

Четвъртото място е заето от основателя и ръководител на Meta Марк Зукърбърг с резултат от 177 млрд. долара. Неговото състояние се е утроило в сравнение с 2023 г.

Лари Елисън, основател на разработчика на сървърен хардуер Oracle е на пета позиция в списъка, като състоянието му се оценява на 141 млрд. долара.

Шести е Оракула от Оклахома Уорън Бъфет с богатство, оценено на 133 млрд. долара.

На седмо място е Бил Гейтс със 128 млрд. долара.

Осми е Стив Балмър със състояние от 121 млрд. долара

Деветата позиция е за Мукеш Амбани със 116 млрд. долара

Топ 10 затваря Лари Пейдж със 114 млрд. долара

Жената, която е на най-предни позиции (15) в Топ 20 на класацията е наследничката на козметичния гигант “Л'Ореал” Франсоаз Бетанкур Майер - 99, 5 млрд. долара

В класацията отново има и българска следа в лицето на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които делят 1545-о място с десетки други, всеки от които притежава състояние, оценено на по 2,1 млрд. долара. Домусчиеви влязоха и в миналогодишния рейтинг.

Вижте пълния списък тук

В момента милиардерите в света са повече от всякога: общо 2781, със 141 повече от миналата година и с 26 повече от рекорда, поставен през 2021 г., се отбелязва в анализа към класацията. Те са по-богати от всякога, като съвкупното им богатство e 14,2 трилиона долара, което е с 2 трилиона долара повече от 2023 г. и с 1,1 трилиона долара над предишния рекорд, поставен също през 2021 г.

Две трети от попадащите в класацията имат по-голямо състояние от притежаваното от тях преди година и само при една четвърт то е по-малко.

Голяма част от нарастването на съвкупното богатство се дължи на първите 20, които са добавили общо 700 млрд. долара от 2023 г. насам, и от САЩ, които сега могат да се похвалят с рекордните 813 милиардери с общо богатство в размер на 5,7 трлн. долара.

Китай е втори с 473-ма милиардери (включително Хонконг) и общо съвкупно състояние от 1,7 трилиона долара, въпреки слабите потребителски разходи и срива в сектора на недвижимите имоти, които помогнаха за изтриването на 200 млрд. долара богатство и извадиха 89 милиардери от класацията.

Индия, която има 200 милиардери (също рекорд), е на трето място. За изчисляване на нетното състояние, авторите на класацията са използвали цените на акциите и обменните курсове от 8 март 2024 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ