Болсонаро призова симпатизантите си да прекратят пътните блокади в страната

Болсонаро призова симпатизантите си да прекратят пътните блокади в страната

Болсонаро призова симпатизантите си да прекратят пътните блокади в страната

Действащият президент на Бразилия Жаир Болсонаро призова шофьорите на камиони, протестиращи срещу резултатите от изборите в неделя, да освободят пътищата и да протестират другаде.

Поддръжниците на крайнодесния президент издигнаха стотици блокади по пътищата в Бразилия, откакто беше обявено, че левият кандидат Лула да Силва е спечелил вота през уикенда.

Болсонаро каза, че блокирането на пътища не е част от „легитимните“ протести и насърчи хората да изберат други начини за демонстрация.

Много твърди поддръжници на Болсонаро отказаха да приемат резултата от неделния балотаж за президентските избори, спечелени от бившият президент Луис Инасио Лула да Силва с 50,9% от валидните гласове.

Ядосани от резултата шофьори на камиони издигнаха блокади в цялата страна. Те продължават вече три дни и са причинили значителни смущения в превоза на стоки, включително храни и горива.

Властите в страната изпитват затруднения с овладяването на ситуацията, макар че федералната пътна полиция съобщи, че повече от 700 блокади вече са премахнати.

Обръщайки се към протестиращите във видео, публикувано в Twitter, Болсонаро каза: „Знам, че сте разстроени... Аз също съм. Но трябва да държим главите си изправени“.

„Искам да отправя призив: разчистете пътищата. Това не ми изглежда като част от законните протест“, заяви той, като добави, че  блокирането на пътища „възпрепятства правото ни да идваме и да си тръгваме, което е в нашата конституция“.

Той обаче насърчи протестиращите да намерят други средства за демонстрация и приветства различните митинги, които се провеждат в негова подкрепа.

„Това е добре дошло и е част от демокрацията“, каза той.

Някои протестиращи дори призоваха за военна намеса, за да задържат Болсонаро на власт.

Въпреки че Болсонаро все още не е признал публично поражението си, в реч във вторник той не оспори изборния резултат. Началникът на щаба на Болсонаро - Чиро Ногейра, заяви след него, че процесът по  предаването на властта ще започне.

Върховният съд на Бразилия публикува изявление малко след речта на Болсонаро, в което се казва, че като е разрешил преход, той е признал резултата от изборите

Мандатът на Болсонаро като президент ще приключи, когато Лула бъде встъпил в длъжност като негов наследник на 1 януари.

Лула, който преди това беше президент от 2003 до 2010 г., сега е на 77 и ще стане най-възрастният човек, заемал поста.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ