Борел: Санкциите срещу Русия работят, но трябва търпение

Борел: Санкциите срещу Русия работят, но трябва търпение

Борел: Санкциите срещу Русия работят, но трябва търпение

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е уверен, че антируските санкции, наложени от Европейския съюз заради войната в Украйна работят. В същото време в публикация в своя блог на уебсайта на външнополитическото ведомство  той отбеляза, че ще e нужно време, докато ограничителните мерки доведат до „желания резултат“. В кратък обзор на въведените последователно да момента 6 санкционни пакета и подготовка за приемане на 7-ми пакет, шефът на европейската дипломация обобщава, че предприетите до момента мерки са насочени към близо 1200 физически лица и почти 100 юридически лица в Русия, както и към значителен брой сектори на руската икономика. Тези санкции бяха приети в тясна координация с членовете на Г-7 и фактът, че над четиридесет други страни, включително традиционно неутрални държави, също ги приеха или предприеха подобни мерки, повишава тяхната ефективност, отбелязва той.

„Санкциите изискват стратегическо търпение, тъй като може да отнеме много време, за да се постигне желаният ефект. Сега, докато конфликтът се задълбочава и цената на енергията се покачва, хората в Европа и други страни се чудят дали тези санкции работят и/или страничните ефекти са твърде големи. Без да подценяваме различните проблеми, които могат да възникнат, включително опитите за заобикалянето им, санкциите остават важен инструмент за политически действия“, пише Борел.

От гледна точка на шефа на европейската дипломация, ЕС не може да позволи на Русия да вземе надмощие във войната с Украйна, но също така не иска да влиза в пряк конфликт с руската страна, поради което използва санкции като отговор.

„Ние не искаме да воюваме с Русия, икономическите санкции и подкрепата за Украйна са в основата на този отговор. И нашите санкции започват да имат ефект. Той ще бъде още по-силен през следващите месеци“, обобщава Борел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ