Частният японския апарат Hakuto-R трябва да кацне на Луната на 25 април

Частният японския апарат Hakuto-R трябва да кацне на Луната на 25 април

Частният японския апарат Hakuto-R трябва да кацне на Луната на 25 април

Кацането на японския спускаем апарат Hakuto-R на компанията ispace е насрочено за 25 април, съобщи компанията на сайта си.

„Глобалната компания за изследване на Луната ispace обяви, че най-ранната планирана дата за кацане на спускаемия модул Hakuto-R е вторник, 25 април 2023 г.“, се казва в съобщението. В момента спускаемият апарат се намира в елиптична окололунна орбита с перицентър (най-близката до Луната точка на орбитата) 100 км и апоцентър (най-отдалеченият от нея) 2300 км.

В близко бъдеще устройството ще трябва да извърши няколко орбитални маневри, за да намали апоцентъра на орбитата до 100 км и да я направи кръгова. 

Един час преди очакваното кацане Hakuto-R ще извърши последователността от действия, необходими за успешното кацане на Луната - ще включи двигателя за спиране и ще започне да забавя. В случай на промяна на условията, необходими за кацане, екипите са идентифицирали три други площадки за кацане. За всеки регион е определена собствена дата на кацане.

В допълнение към основната дата, устройството може да достигне повърхността на Луната още на 26 април, 1 или 3 май.  Спускаемият модул Hakuto-R беше изстрелян към Луната на 11 декември миналата година от 40-ия стартов комплекс в базата на космическите сили на САЩ в Кейп Канаверал във Флорида, с помощта на ракета носител Falcon 9. 47.

Мисията е напълно частна. Hakuto-R може да бъде първият частен космически кораб, който успешно каца на Луната. Японската компания ispace разработва технологии за роботизирани устройства за кацане в космоса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ