Директорът на ЦРУ: САЩ нямат никаква роля в бунта на Пригожин

Директорът на ЦРУ: САЩ нямат никаква роля в бунта на Пригожин

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е обадил на руския шеф на разузнаването Сергей Наришкин след краткотрайния бунт на наемническата военна компания „Вагнер“, за да увери Кремъл, че Съединените щати нямат никаква роля в него, съобщиха „Ню Йорк таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“, цитирани от Ройтерс.

Телефонният разговор на Бърнс с Наришкин, който е ръководител на руската Служба за външно разузнаване, се е провел тази седмица и е представлявал контактът на най-високо равнище между американското и руското правителство след опита за метеж.

Лидерът на руската наемническа групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин шокира света, след като поведе въоръжения бунт миналата седмица, само за да го прекрати внезапно, когато бойците му наближиха Москва.

Президентът Джо Байдън каза в понеделник, че действията на руски наемници срещу Кремъл са част от вътрешната борба в руската система и че Съединените щати и техните съюзници не са замесени в тези събития.

По-рано тази седмица стана ясно, че Пригожин е отказал да сключи договор с руското министерство на отбраната, след което е бил уведомен, че участието на бойците му във военните действия в Украйна се прекратява.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ