ЕС готви отговор след обявяването на частична мобилизация в Русия

ЕС готви отговор след обявяването на частична мобилизация в Русия

ЕС готви отговор след обявяването на частична мобилизация в Русия

Европейският съюз ще подготви отговор на действията на Русия във връзка с изявлението на президента Владимир Путин на 21 септември. Това съобщи на пресконференция официалният представител на Европейската комисия Петер Стано, предава Ройтерс.

„Това е просто още едно доказателство, че Путин не се интересува от мир“, каза говорителят на ЕК. Според него призивът на Путин към нацията е стъпка на отчаяние, а "ядрената авантюра" на руския президент заплашва да предизвика големи глобални последици.

По-рано председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви, че Северноатлантическият алианс не е във война с Русия на територията на Украйна, доставките на западни оръжия и финансовата помощ от ЕС и САЩ не са знак за такъв статус, но това може да се промени в случай на нападение срещу член на защитния блок.

Североатлантическият алианс не вижда промяна в готовността на стратегическите ядрени сили на Русия, но продължава да следи с повишено внимание ситуацията, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Към момента  не се наблюдават никакви промени в готовността на (руските) ядрени сили, но следим всичко много внимателно и отблизо и оставаме бдителни“, каза генералният секретар. Според него новината за частична мобилизация в Русия ще има положителен ефект върху готовността за продължаване на помощта на Украйна от западните страни.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ