Естония със забрана руските и беларуските граждани да носят оръжие

Естония със забрана руските и беларуските граждани да носят оръжие

Естония със забрана руските и беларуските граждани да носят оръжие

На руските и беларуските граждани, живеещи в Естония, скоро ще бъде забранено да носят оръжие съгласно условията на коалиционното споразумение, което ще бъде подписано от новото правителство, предаде ДПА.

"Разрешителните за носене на оръжие на граждани на Руската федерация и Беларус ще бъдат обявени за невалидни и издаването им ще бъде отменено", се казва в част от споразумението, цитирано от естонските радиостанции. Лаури Лаанеметс, който ще бъде новият министър на вътрешните работи, потвърди плана. Въпреки това влизането в сила на разпоредбата може да отнеме няколко месеца, тъй като първо ще са необходими промени в закона.

Асоциацията на собствениците на оръжие в Естония още през март предложи законите за оръжията в страната да бъдат променени така, че само естонски граждани, както и граждани на други държави от ЕС и НАТО да могат да притежават огнестрелни оръжия и боеприпаси. Естония и други източноевропейски държави са под напрежение след нахлуването на Русия в Украйна по-рано тази година. Мнозина се опасяват, че ако Русия завладее Украйна, тя може да обърне поглед към други бивши съветски републики като Естония. Около една четвърт от населението на Естония е етнически руско, въпреки че много от тези хора имат и естонско гражданство.

Либералната Партия на реформите на министър-председателката Кая Калас приключва договарянето на ново коалиционно правителство със Социалдемократическата партия и консервативната партия "Отечество". Очаква се новото правителство да бъде съставено до няколко седмици.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
С мъдър подход към емоциите
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи